Alles wat je moet weten over de Europese Zorgpas (EHIC)

Informatie over zorgverzekeringen

Ben je verzekerd bij een zorgverzekeraar in Nederland? Dan ontvang je de Europese Zorgpas, ook wel bekend als de European Health Insurance Card (EHIC). Deze kaart vervangt je oude zorgpas en is niet alleen bruikbaar in Nederland, maar ook tijdens je reizen in Europa. In deze blogpost leggen we uit waarom de EHIC een essentieel onderdeel is van je zorgverzekering.

Voordelen van de EHIC

Een van de grootste voordelen van de EHIC is dat je in het buitenland geen zorgrekeningen meer hoeft voor te schieten. Zorgverleners in veel Europese landen weten dat jouw zorgverzekeraar deze rekening betaalt. Dit maakt het reizen een stuk zorgelozer. Voor een volledige lijst van landen waar de EHIC geaccepteerd wordt, kun je terecht op de website van jouw zorgverzekeraar.

 

Wordt alle zorg met de EHIC vergoed?

Het is belangrijk om te weten dat niet alle zorgkosten automatisch vergoed worden met de EHIC. Sommige zorgverleners in aangesloten landen accepteren de kaart niet als verzekeringsbewijs. Hierdoor kan het voorkomen dat je bepaalde kosten zelf moet betalen. In landen waar het gebruikelijk is dat verzekerden een deel van de kosten zelf dragen, moet je dit ook doen. Heb je een aanvullende verzekering? Dan kun je vaak deze kosten hieruit vergoed krijgen.

 

Wat te doen als de zorgverlener de EHIC niet accepteert?

Mocht een zorgverlener vragen om contante betaling, zorg er dan altijd voor dat je een duidelijke en uitgesplitste rekening krijgt. Deze rekening kun je achteraf naar jouw zorgverzekeraar sturen. Verwacht je hoge kosten? Neem dan direct contact op met de hulpdienst van je zorgverzekeraar.

 

Hulpdienst van je zorgverzekeraar

Op de achterkant van je EHIC staat het telefoonnummer van de hulpdienst van je zorgverzekeraar. Deze dienst is 24/7 bereikbaar voor dringende medische vragen of plotselinge gezondheidsklachten tijdens je verblijf in het buitenland. Je wordt altijd geholpen door een Nederlandse verpleegkundige.

 

Geldigheid van de EHIC

De EHIC is vijf jaar geldig. Zodra je kaart verloopt, krijg je automatisch een nieuwe toegestuurd. Het is belangrijk om de oude kaart te vernietigen door deze in stukken te knippen. Heb je nog geen nieuwe EHIC ontvangen terwijl je huidige kaart niet meer geldig is? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar voor een nieuwe pas.

 

Gebruik van de EHIC na beëindiging van je verzekering

Gebruik je de EHIC nadat je verzekering bij je zorgverzekeraar is beëindigd? Dan heb je geen recht meer op vergoeding en zullen wij het uitbetaalde bedrag bij je terugvorderen.

 

Tip: Bewaar de EHIC bij je paspoort

Binnen Nederland kun je altijd je digitale zorgpas gebruiken via de app van je zorgverzekeraar. De EHIC kun je daarom het beste bij je paspoort bewaren. Zo zorg je ervoor dat je deze niet vergeet als je naar het buitenland gaat. Een digitale EHIC is in veel landen niet geldig, daarom bieden veel zorgverzekeraars deze optie niet aan in hun app.

 

Meer informatie?

Wil je meer weten over de EHIC of heb je vragen over je zorgverzekering? Neem contact op met Vermeulen Verzekeringen. We helpen je graag verder!