Rookmelders verplicht in 2022

Rookmelders zijn voor nieuwbouw woningen al verplicht vanaf 2003. Voor bestaande bouw gaat dit ook verplicht zijn vanaf 01-07-2022.

Wat houdt de verplichting in?

Rookmelders moeten op elke woonverdieping hangen. Ook op de overloop of vluchtroute moeten ze hangen. Voor een zolderetage waar niemand woont, geldt de verplichting niet. Deze verplichting bestaat dus al sinds 2003 voor nieuwbouw, maar vanaf 2022 ook voor bestaande bouw. Er is wel een versoepeling ten opzichte van de verplichting voor nieuwbouw.
Bij bestaande bouw mogen de rookmelders op batterijen werken en zijn ze niet verplicht om op het elektriciteitsnet aangesloten te zijn. De rookmelders moeten om de 10 jaar worden vervangen door nieuwe. Dit in verband met de gemiddelde levensduur van rookmelders.

Wie is verantwoordelijk?

Als eigenaar van de woning bent u zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders en voor het onderhoud ervan. Bent u woonachtig in een huurwoning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van een rookmelder. Als huurder bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.

Wat zijn de consequenties als de woning niet aan de eisen voldoet?

Op het moment van schrijven is nog niet helemaal duidelijk wat de consequenties zijn als een woning niet aan de eisen voldoet. Verzekeraars hebben de polisvoorwaarden nog niet aangepast aan de wetswijziging. Mocht er na de schade aangetoond worden dat deze is verergerd door het niet naleven van de regels, dan bestaat de mogelijkheid dat de verzekeraar zich hierop kan beroepen. Daarnaast riskeert u wel een boete als de gemeente hierop handhaaft.

Tips voor een brandveilige woning

Brandweer Nederland heeft een handige checklist gemaakt waarmee je kunt zien of de juiste maatregelen in een woning zijn genomen. Download de checklist.

Lees ook eens..