Coronavirus en je reisverzekering

Eind 2019 is het coronavirus uitgebroken. Nu zijn er veel vragen over de reis- en annuleringsverzekering. Daarom heeft Vermeulen Verzekeringen verschillende belangrijke vragen op een rij gezet.

Neem contact op met jouw reisorganisatie of geboekte accommodatie, om te vragen of je de aanbetaling moet doen of dat dit kan worden uitgesteld. Ook kunnen zij toelichten wat je kunt doen als de reis toch niet door kan gaan. Annuleer nooit zelf jouw reis. In dit bericht vertellen wij wat je wél kunt doen.

Vanaf 15 juni is het weer mogelijk op vakantie te gaan naar een aantal landen binnen de EU/Schengenzone en naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het reisadvies voor landen in die gebieden wordt aangepast van oranje (vakantiereizen afgeraden) naar geel (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Bekijk om welke landen het gaat. Vakantiereizen naar landen buiten het EU/Schengengebied worden voorlopig afgeraden: bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, Turkije of Marokko.

 

Op vakantie? Ga dan wijs op reis. De Rijksoverheid informeert over wat wel en niet mogelijk is.

Heb je een vakantie geboekt en geldt er voor je bestemming een negatief reisadvies vanwege het coronavirus? Dan ben je waarschijnlijk genoodzaakt jouw reis te annuleren. Dat is natuurlijk heel jammer.
Neem altijd eerst contact op met Vermeulen Verzekeringen om de situatie door te spreken. Het kan per verzekerde verschillend zijn wat voor reis- en annuleringsverzekering er is afgesloten en wanneer de kosten van annuleren vergoed gaan worden.
Niet elke reisverzekering is het zelfde. 

Verzekeraars bieden géén vergoeding voor annuleringskosten als je jouw reis zelf hebt geannuleerd.
We leggen graag uit waarom: 

Stel, je annuleert zelf jouw geboekte reis. De reisorganisatie maakt dan een annuleringsfactuur: je ontvangt een nota voor de annuleringskosten. De reisorganisatie biedt jou in dit geval verder niets aan, zoals compensatie in de vorm van een voucher, tegoedbon of mogelijkheid tot omboeken. De annuleringskosten, zoals vermeld op de nota die je hebt ontvangen, kunnen wij niet vergoeden omdat je in dit geval ‘zelf schade hebt veroorzaakt’. Je hebt namelijk zelf actie ondernomen om te annuleren – met als gevolg annuleringskosten – en niet afgewacht tot de reactie / het voorstel van de reisorganisatie ter compensatie van jouw reis die niet meer door kan gaan. Het feit dat je zelf actie hebt ondernomen, is in strijd met wat we noemen de ‘schadebeperkingsplicht’. 

Kortom: kan jouw reis niet doorgaan vanwege de coronacrisis? Annuleer niet zelf, maar ga in overleg met jouw reisorganisatie en bespreek de opties voor een best mogelijke oplossing!

Mocht je nu van plan zijn om een vakantie te boeken. Dan is er waarschijnlijk geen dekking als je deze later wil annuleren i.v.m. het coronavirus. 

Deze aanpassing houdt in veel gevallen in dat er geen annuleringskosten worden vergoed wanneer een nieuwe reis, die geboekt is in of ná maart 2020, niet doorgaat of moet worden onderbroken door de gevolgen van het coronavirus en/of het handelen van overheden en andere bevoegde instanties vanwege het coronavirus.

Als je een vliegtuigticket los geboekt hebt dan komt deze waarschijnlijk voor je eigen rekening. Het beste kun je even contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij om te kijken of ze iets regelen. Veel vliegtuigmaatschappijen hebben inmiddels oplossingen hiervoor. Mocht dit niet zo zijn, dan biedt wellicht de verzekering een uitweg. 

Meer informatie over reizen en het coronavirus.

Informatie van Reisorganisaties en Vliegtuigmaatschappijen

Mocht je je vakantie via een reisorganisatie hebben geboekt? Neem dan eerst contact op met de reisorganisatie. Bij veel reisorganisaties kun je de reis omboeken, je geld terugkrijgen of een tegoedbon krijgen om later een nieuwe reis te boeken. Onderstaande een aantal organisaties waarbij je informatie in kan winnen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook eens..

Rechtsbijstand bedrijven

Rechtsbijstandverzekering bedrijven

Zakelijke Rechtsbijstandverzekering: Een Onmisbare Partner voor Ondernemers Als ondernemer bent u dagelijks blootgesteld aan diverse juridische uitdagingen, variërend van arbeidsconflicten tot geschillen met leveranciers. Een

Lees verder »
Preventietips waterpreventie

Waterpreventie

Ontdek manieren om onaangename verrassingen zoals een lekkende leiding of overstromende wasmachine te voorkomen. Waterschade kan aanzienlijke schade aan uw huis en bezittingen veroorzaken. Het

Lees verder »