Waterpreventie

Ontdek manieren om onaangename verrassingen zoals een lekkende leiding of overstromende wasmachine te voorkomen. Waterschade kan aanzienlijke schade aan uw huis en bezittingen veroorzaken. Het dringt ongehinderd door muren en vloeren, waardoor het een groot deel van uw huis kan treffen. Hoewel uw opstalverzekering u beschermt, is voorkomen altijd beter dan genezen. We geven u daarom een aantal waterpreventie tips om uw huis te beschermen tegen waterschade.

  • De kitrand in uw keuken of badkamer heeft doorgaans een levensduur van ongeveer vijf jaar, maar agressieve schoonmaakmiddelen kunnen deze periode verkorten. Merkt u dat de kitrand loslaat of dat er schimmelvorming optreedt? Dan is het hoog tijd om de kitranden te vervangen en de waterdichte afdichting te herstellen
  • Een lekbak onder uw wasmachine fungeert als een buffer bij lekkage, waardoor wateropslag ontstaat voordat het de rest van uw woning bereikt. Hierdoor kunt u vaak snel handelen bij overstromingen en verdere schade voorkomen. Een lekbak is niet alleen betaalbaar, maar gaat ook jarenlang mee, waardoor het een waardevolle preventieve investering is.
  • Voor de optimale werking van uw Cv-ketel is het aan te raden om deze minimaal één keer per jaar door een professioneel bedrijf te laten controleren. Dit bevordert de levensduur van uw ketel en biedt de mogelijkheid om eventuele storingen vroegtijdig op te sporen.
  • Voorkom verstopte gootstenen door proactief te zijn. Reinig uw gootsteen regelmatig met warm water en soda om te voorkomen dat de afvoer langzaam verstopt raakt. In geval van een volledige verstopping, wees voorzichtig met zware chemische middelen, aangezien deze schadelijk kunnen zijn voor uw leidingen.
  • Bescherm uw buitenleidingen tegen bevriezing tijdens strenge vorst door in de wintermaanden uw buitenkraan af te tappen. Een kleine moeite die bevriezing en de daaruit voortkomende schade voorkomt.
  • Naast het esthetische aspect heeft groen in uw tuin ook praktische voordelen. Het verbetert de waterretentie van de grond rondom uw woning, waardoor het water geleidelijk wordt afgevoerd. Overweeg ook een groen dak op uw platte dak – niet alleen mooi en waterbestendig, maar ook gunstig voor het leefklimaat en uitstekend isolerend.
  • Houd uw dakgoot efficiënt door regelmatig schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat uw huis tijdens stortbuien effectief van regenwater wordt ontdaan.